Život bez lepku

března 26, 2018

zdroj: Squirrel Sisters

Bezlepkového pečiva, těstovin a tak podobně se držíme celkem často. Sice ne na 100%, ale snažíme se.. Jednou za čas to ovšem vezmeme z ostra a nadělíme si rovnou týden, dva, měsíc.. (Tak daleko jsme teda ještě nedošly. :D) Ačkoli nejsme nemocné nebo alergické, tak se s omezením lepku cítíme lépe. A nemusíme hned ani být bio-raw-vegan-maniačky. :)



Lepek asi všichni dobře známe, v poslední době je to hodně omílané téma, což je z jedné strany dobře, protože všeho moc škodí, na druhou stranu je otázka, do jak velké míry zasahuje marketingová vlna.. Ale tenhle článek nepíšeme proto, abychom byly rozumbrady! I když vlastně.. Dáme si vzdělávací okénko. :) 
 Ve zktratce a lajcky, lepek neboli gluten obsahují obiloviny- pšenice, žito a tak dále, přírodovědu vás učit nebudeme. :D Díky lepku jsou těsta nadýchanější a pečivo pružnější. U zdravých lidí dojde ke rozštěpení lepku, všechno se vstřebá a adios. Jsou mezi námi ale i tací, kteří mají na lepek alergii, trpí celiakií a nebo prostě nezvládnou snést ten obrovský poměr lepku v obilovinách. Mělo by to být totiž až 80%. 


Zpátky k tomu našemu týdnu.. Pondělí, ráno, venku zima, první den bezlepkového týdne, který hned po probuzení začal Markétu obtěžovat. Byly jsme totiž "chytré" a vůbec jsme se na to nepřipravily, takže doma nic, co bychom mohly jíst. Ale jelikož jsme holky šikovné a hlavně vynalézavé!, tak jsme nelenily a vrhly se do pečení bezlepkového chleba. Překvapivě na tom není nic těžkého a časově to vyjde stejně jako, když pečete ten obyčejný. Umíchat, vykynout, nacpat do formy, upéct a sníst.. Po tom našem se vyloženě zaprášilo, takže jsme si ho upekly jednou tmavý a jednou světlý. :) 
Možnosti jsou dvě. Buď si můžete koupit bezlepkovou mouku, najít si někde recept a nebo přímo bezlepkovou směs na chleba. 





A kde hledat inspiraci? Strejda google poradí, ale rozhodně doporučujeme stránku společnosti Schär, což je jeden z nejznámějších výrobců bezlepkových potravin. Najdete tam spoustu receptů, informací, zajímavých članků a dokonce! tipy na restaurace, kde se v pohodě najíte bez lepku, což opravdu oceňujeme. :)

A jinak vlastně co jíst.. Všechno! Potraviny, které je potřeba nahradit není mnoho. V základu vlastně pouze pečivo, těstoviny a nějaké ty sladkosti, pokud si na nich potrpíte. Nabídka produktů bez lepku je dnes už celkem rozrostlá, takže si vybere určitě každý



K závěru je asi fajn říct, jak je to s penězi a jak nám vlastně je. Vzhledem k tomu, že si pečivo pečeme samy a nejíme těstoviny denně, tak nás vychází bezlepková strava finančně dost podobně jako ta standardní. Ale ano, pokud si budete bezlepkové pečivo kupovat, tak počítejte s tím, že se možná trochu prohnete. 
No a je nám samozřejmě skvěle! Cítíme se lehčí, svěžejší, nejsme tolik unavené a vždycky nám to nadšení zůstává, protože je to zdravé a dělá nám to dobře. :) 

"Bez lepku mi nic nebude chutnat"- chyba milé děti! Aby toho nebylo málo, tak jsme upekly narozeninový dort pro "rohlíkáře", který byl dokonce i bez přidaného cukru v těstě. Kdybyste viděli, jak se nad ním slintalo, tak zavoláte protivzteklinové embargo. :D 

Závěrem- všechno je to jenom v hlavě. :)



Jak se tváříte na lepek vy? Dáváte na něj občas pozor?


  • Share:

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Bezlepkové věci jsem měla od kamarádky, která nemuže lepek a vždy jsem od ní něco zkoušela, protože sama jsem ,,líná" něco koupit nebo i upéct a tak. Ale musím říct, že jídlo bez lepku chutnalo a ani bych nepoznala, že tam lepek, ale bohužel právě nemám čas péct si pečivo sama nebo tak :/.

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dokud ti lepek nevadí a nesníš 10kg pečiva denně, tak je to asi vlastně jedno. :) My prostě máme jenom občas potřebu si trochu ulevit a přidat na lehkosti.. Vlastně asi ubrat. :D

      Vymazat
  2. Maminka je bezlepková a bezlaktozová. Upřímně řečeno? Bez laktozy být je ok. Bez lepku bych být nechtěla. Bezlepková mouka se nechová stejně. A mně osobně více chutnají lepkové věci, ale jsou i potraviny u kterých bych absenci lepku ani nepoznala! :)
    Hlavně se mi nelíbí fáma, že lepek je mega škodlivý. Není nejzdravější, ale v malé míře neškodí. A navíc ta cena bezlepkových věcí je horší než těch bezlaktozových a to je co říct! :D
    Ale u mě na blogu je taky jeden bezlepkový recept na cupcakes :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je to různé, bezlepkové potraviny nám sedí všem, nemáme s tím problém a celkem nám to chutná. Já třeba konkrétně nepozřu bezlktózové výrobky, rostlinná mléka a tak dále.. Prostě mi to nejede. :D Takže asi každý má to své.
      Každopádně souhlasím, ať už lepek nebo laktóza není žádný smrtelný jed pro zdravého člověka. Je fajn ho omezit, ale to přehánění, co probíhá na sítích je trošku moc. :)
      Díky za fajn komentář! B.

      Vymazat
  3. Mě lepek nevadí a tolik ho nesmím, takže se na něj tvářím normálně :) Pokud ho někdo konzumuje haldy, asi je dobré ho omezit, ale tu mánii že teď musím úplně vyřadit lepek i když mi nic nedělá a pak ještě vyřadit tamto a ono ... to moc nechápu :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  4. Zaujímavý článok. Ja osobne nedám dopustiť na pečivo. Pečivo milujem, sle keďže môjmu brušku veľa bielej múky neprospieva snažím sa ju nahrádzať a pečivo sa snažím obmedzovať. V dnešnej dobe je veľmi veľa náhrad čiže ako si povedala všetko je to v hlave. V praxi to je veľmi jednoduché. Ale z času na čas si aj ja rada doprajem či už len obyčajný čistý rožok.
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  5. Dříve jsem měla bezlepkové období, ale spíš protože to všude letělo. Ale žádný extra super pocit mi to nedalo, bezlepkové pečivo mi taky zrovna nechutnalo takže se tím dále netrápím. Když to někomu chutná a cítí se pak lépe, proč ne. Mně stačí být bezlaktózová, kvůli intoleranci :D

    Written by M*

    OdpovědětVymazat
  6. Já tohle vůbec neřeším. Jím prostě to, co mi chutná .. ale samozřejmě v rámci možností, snažím se tělu dávat to prospěšné a užitečné. Ale čas od času ujedu a dám si sladkost a nebo nějaký to tučnější jídlo :).

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkný článek:). Já tohle moc neřeším:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherný článek ! :)
    S podpisem: https://barvaslunce.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat