Dýňobraní- dýňový koláč

listopadu 26, 2017


Vypadá to, že dýním již odzvonilo, přeci jen už je po Halloweenu, prosinec za dveřmi. Ale občas ještě vykouknou na trzích, a tak jsme si řekly, že po nějakém tom pátku básnění je na čase. :)
Pro nás to byl trošku experiment, protože s dýní jsme pracovaly v kuchyni vlastně poprvé (a nebolelo to :D).



Koláč skvěle voní, skvěle vypadá a skvěle chutná, ovšem pokud máte rádi dýni. Jelikož u nás tahle "nadpřirozená schopnost" patří jenom jedné, tak budeme koláč jíst asi měsíc. A to nemluvě o dýňové polévce, kterou ještě máme v plánu.

Co Vás potěší je to, že na koláči není nic těžkého a potřebujete pouze pár surovin.


RECEPIS :)
  •  máslová dýně (doporučujeme menší, nechcete-li tunu pyré, se kterým nebudete vědět coby)
  • 2 vaničky tvarohu
  • listové těsto (my ho jednoduše koupily)
  • cukr/med/rostlinný sirup
  • 2 vejce
  • skořice, muškátový ořech


Z dýně je potřeba nejdříve udělat pyré. Jsou dvě možnosti, buďto můžete dýni oloupat, uvařit ve vodě a rozmixovat. My zvolily tu druhou. Rozkrájenou dýni upéct, jde potom dobře oddělit od slupky  a rozmixovat s trochou vody. Ještě jsme ji posypaly třtinovým cukrem, aby zkaramelizovala. :)

Pak je to raz dva.. K pyré se přidá tvaroh, vmíchají se po jednom vejce a dodá se všechno koření. Doporučujeme směs přisladit, aby nechutnala jako bramborová kaše.


Formu na koláč "vysteleme" listovým těstem, nalijeme do něj pyré a na 40 minut ho při 180°C dáme do tepla do trouby.
Výsledek ozdobíme vlašskými ořechy a nejlépe šlehačkou! :)





  • Share:

You Might Also Like

1 komentářů